Het Chasséveld in Breda zit sinds maandagmiddag 14.00 uur op slot, want het parkeerterrein is dinsdag het kloppend hart van de Eneco Tour.

Breda is net als vorig jaar etappeplaats van deze meerdaagse profwedstrijd door Nederland en België. "Ik kijk er naar uit", zegt Jan Weitering, voorzitter van de stichting Wielerstad Breda.

Grote renners strijken maandagavond, na de eerste etappe in Friesland, al neer voor hun overnachting in Breda. Mannen als Tom Boonen, Niki Terpstra, Lars Boom, Lieuwe Westra, Philippe Gilbert, Sebastian Langeveld en de broers Boy en Danny van Poppel maken allen deel uit van het peloton.

Werkten de renners vorig jaar nog een tijdrit door Breda af, nu rijden ze over een parcoers van 180 kilometer. Deze rit in lijn gaat onder meer langs Chaam, Zundert, Etten-Leur, Terheijden en Dorst.

"Leuk is dat de renners eerst een stukje geneutraliseerd door de stad rijden", zegt Weitering. "Ze komen dan onder meer langs het Van Coothplein en de Keizerstraat. Dat is ook mooi voor de winkeliers en fans hebben alle kans om het peloton rustig voorbij te zien komen. Bij Bouvigne is pas de echte start van de etappe."

Overlast

Bij de editie van vorig jaar klonk veel gemopper in de stad, omdat veel wegen een groot deel van de dag waren afgesloten. Die overlast zal nu misschien iets minder zijn, omdat de renners niet de hele dag in de stad rondrijden.

De gemeente Breda heeft omleidingsborden geplaatst en Traffic Service Nederland, ook actief bij de Tour de France-start in Utrecht, regelt het verkeer. Maar omdat deze zomer door wegwerkzaamheden ook al veel straten dicht zijn, kan het dinsdag weleens opnieuw klachten regenen.

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload ze bij NUfoto