De Bredase politiek snuffelt ook dit weekend nog aan elkaar als het gaat om de pre-formatie van een nieuw college. Dat geeft informateur Alfred Arbouw aan.

VVD, D66, GroenLinks, PvdA en SP zijn sinds ruim een week met elkaar in gesprek over de te vormen combinatie die moet leiden tot een breed gedragen én stabiel bestuur voor de stad, zoals de opdracht van verkenner Yves de Boer bijna twee weken geleden luidde.

De verwachting is dat hier een vierpartijencoalitie uitrolt, met zes wethouders. Knopen zijn er echter nog niet doorgehakt, aldus Arbouw. "Zondag heb ik weer een gesprek met drie partijen. Dat hoort bij het aftasten en het verkennen."

Arbouw geeft aan dat dit vooral gaat over de toekomst. "Doorspreken over hoe samen te werken. Het is afwachten wanneer partijen klaar zijn om een knoop door te hakken. Het is vooral werken aan het vertrouwen."

Bestuurscrisis

Breda belandde woensdag 15 juli in een bestuurscrisis toen de fractie van GroenLinks het vertrouwen in de coalitie opzegde. Daags erna besloot het college dat daarmee de basis was weggevallen. De coalitie had daardoor geen meerderheid meer. 

Tussen vrijdag 17 juli en maandag 20 juli sprak Yves de Boer namens de VVD met de partijen, nadat eerder Boaz Adank en Daan Quaars dat namens de VVD al hadden gedaan.

De Boer constateerde dat er geen mogelijkheid was om de oude coalitie - CDA, SP, PvdA, Breda ‘97 en GroenLinks - simpel te voorzien van een vervanger voor GroenLinks. Geen van de oppositiepartijen bleek bereid die nieuwe meerderheid te creëren.