Nadat oud-wethouder Alfred Arbouw afgelopen week het stukje van informateur Yves de Boer heeft overgenomen, lijkt de pre-formatie van de Bredase coalitie deze week te worden afgesloten.

De verschillende fracties van de vijf mogelijke coalitiepartners VVD, D66, SP, GroenLinks en PvdA hebben deze week van hun fractievoorzitters gehoord hoe de vlag erbij hangt.

Een keihard advies is er nog niet uitgerold, blijkt uit gesprekken met de verschillende politici. De richting is wel aangegeven.

Zo lijkt het onwaarschijnlijk dat er een vijfpartijencoalitie ontstaat. Geen van de partijen wil letterlijk het vijfde wiel aan de wagen worden als er al een meerderheid is. Een dergelijke constructie zou de stabiliteit van het college niet ten goede komen.

Aftasten en proeven

VVD en D66 voeren vandaag met een derde partij verdere gesprekken over de mogelijke vorming van een nieuw college. "Aftasten, elkaars nieren proeven", zo noemt Arbouw deze laatste fase van de besprekingen. 'Na de gesprekken tussen twee partijen was er bij VVD en D66 de behoefte aan dit gesprek."

De gesprekken gaan volgens Arbouw meer over de toekomst en minder over het verleden, zoals de afgelopen twee weken. "Daarmee zijn we een stapje verder en krijgen de partijen iets meer gevoel bij elkaar. Ik hoop dat dat helpt de koers te bepalen."

Lucht geklaard

Het praten heeft de lucht tussen de vijf partijen, waarvan GroenLinks, PvdA en SP afgelopen jaar in het college zaten en D66 en VVD in de oppositie, al wat geklaard. "Er zijn zaken uitgesproken, die eerder niet op tafel kwamen", aldus een van de deelnemers aan het gesprek. "Ook tussen de voormalige coalitiepartners."

De politiek snakt inmiddels ook naar een volgende stap, geeft Dirk Uyl (SP) aan. "Wat de uitkomst ook is, ook hoop dat de partijen na deze week doorpakken in het belang van de stad."