In de Emerput en de waterpartij parallel aan de Wensel Cobergherstraat en Joris Nempestraat in de Bredase wijk Hoge Vucht is blauwalg aangetroffen.

Dat meldt Waterschap Brabantse Delta.

Contact met het water wordt sterk afgeraden. "Blauwalgen zijn bacteriën die giftige stoffen afscheiden. Mensen en dieren kunnen jeuk krijgen bij contact met het water of buikkrampen wanneer zij het water binnenkrijgen", aldus het waterschap. De gemeente plaatst waarschuwingsborden bij de wateren.

Het is niet uitzonderlijk dat blauwalgen in de wateren aangetroffen worden. "Blauwalgen komen van nature voor in zoet water en zijn in principe altijd aanwezig. Bij hogere temperaturen kan in stilstaand water een explosieve groei van blauwalgen optreden", stelt het waterschap.

De bacterie is pas schadelijk als er teveel van is. "Er ontstaat dan een groene laag op het water. Contact met blauwalg kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken."

Hondenpoep

Blauwalgengroei ontstaat door afgevallen bladeren, lokvoer van sportvissers, brood en hondenpoep. "Beperk dus het gebruik van lokvoer, ruim hondenpoep op en voer geen eenden", adviseert het waterschap.

De algen verdwijnen vanzelf als het water afkoelt.