Breda gaat in overleg met de scholen over het invoeren van schoolzwemmen.

Dat blijkt uit antwoorden van het college van Burgemeester en Wethouders op vragen van de SP over de vangnetregeling voor zwemdiploma’s.

De SP stelde vragen over het slagingspercentage bij vijfjarigen en het gebruik van de vangnetregeling. Beide blijken laag.

Dat eerste is niet raar, aldus de bestuurders. "Wel is bekend dat de adviesleeftijd om te starten met zwemles op vijf jaar ligt en dat een kind er er gemiddeld 1,5 jaar over doet om een A-diploma te halen. Dat impliceert dat het percentage kinderen dat op vijfjarige leeftijd zijn of haar A-diploma laag is."

Jeugdsportfonds

Slechts een ouder toonde de afgelopen jaren belangstelling voor de vangnetregeling van kinderen in groep 7 nog zonder zwemdiploma waren, bleek al in 2013. Wel hebben enkele honderden ouders via het jeugdsportfonds een leskaart bemachtigd voor zwemlessen bij Optisport. 860 kinderen hebben op die manier zwemles kunnen volgen.

Het college vindt dat ouders verantwoordelijk zijn voor zwemlessen. "Wel is het college van mening dat zwemmen ook mogelijk moet zijn voor kinderen waarvan de ouders de kosten hiervan niet zelf kunnen dragen", schrijft het college.

Terugkeer

Daarom gaat het college het zwemmen via het Jeugdsportfonds verder onder de aandacht brengen. "Ook zal in overleg met het onderwijs worden gekeken of er kansen zijn om een deel van de uren voor bewegingsonderwijs in de vorm van 'natte gymnastiek' om te zetten." 

Dat zou betekenen dat er na de afschaffing in 2011 weer een vorm van schoolzwemmen terugkeert in Breda. 

De SP gaf in februari 2014 al aan graag werk te maken met de herinvoering van het schoolzwemmen. Dat zou volgens de partij maximaal 30.000 euro kosten.