Kunstwerken aan en bij gebouwen in de gemeente Breda krijgen na de zomer een waardering toegekend.

Dat schrijft het college in antwoord op vragen van het CDA.

Het CDA stelde vragen aan het college naar aanleiding van de verwijdering van het ‘Baksteenkunstwerk uit 1977’ van de Bredase kunstenaar Dick Fluitsma. Dat werk was een onderdeel van het gebouw aan de Vlaszak waarin eerder de sociale dienst was gevestigd. 

Naar aanleiding van de verwijdering volgt er na de zomer een beoordeling van de kunst aan en bij gebouwen van de gemeente. Daarbij is het mogelijk dat kunstwerken de status 'monumentaal', 'niet monumentaal maar van waarde' of 'niet monumentaal en met een lage waarde' krijgen. 

Sloop of verplaatsen

In het geval van kunst met de bepaling ‘monumentaal maar van waarde’ zal de gemeente zoeken naar verplaatsingsmogelijkheden van een kunstwerk als sloop dreigt. Bij een kunstwerk met de status niet monumentaal en met lage waarde is dat niet het geval.

Welke status ‘Het Baksteenkunstwerk uit 1977’ zou krijgen, is niet duidelijk. Volgens de gemeente wil het feit dat het werk op de inventarisatielijst staat overigens niet zeggen dat het direct in aanmerking komt voor een monumentenstatus.