Oud-VVD-wethouder Alfred Arbouw gaat vanaf deze woensdag met de verschillende partijen in gesprek om te komen tot een nieuwe coalitie. Hij doet dat op verzoek van de VVD.

Daarmee is Arbouw de opvolger van Yves de Boer, die dinsdag zijn advies voor de verdere procedure uitbracht.

"Zijn advies geeft een goede basis voor verdere gesprekken om te komen tot een stabiel stadsbestuur dat het vertrouwen van de stad kan genieten. Het besluit van SP en PvdA om het gesprek aan te gaan met andere partijen dan de C4, maakt dat het mogelijk is om een volgende stap te zetten", aldus de VVD. 

De kern van het advies van De Boer is om een brede coalitie samen te stellen van minimaal vier partijen met daarin een vertegenwoordiging van VVD, D66, SP, PvdA en GroenLinks. De Boer adviseerde om een rustpauze in te lassen en daarna het gesprek op te pakken.

Dat advies leggen de vijf betrokken partijen in overleg naast zich neer. "Er is de wil bij de vijf partijen om serieus met elkaar het gesprek aan te gaan", constateert de VVD.

Arbouw gaat daarom vandaag als informateur/procesbegeleider de fase tussen het advies van Yves de Boer en een definitieve formatie begeleiden. "Alfred heeft een breed draagvlak bij alle partijen en er is veel vertrouwen in hem", aldus VVD-fractievoorzitter Boaz Adank. "Dat is in deze fase belangrijk om vervolgstappen te kunnen zetten."