De wethouders van de gemeente Breda zijn donderdag opgestapt. Aanleiding is de crisis in de coalitie, die ontstond nadat de fractie van GroenLinks het vertrouwen in de coalitie had opgezegd.

De wethouders zeggen nu niet meer genoeg draagvlak in de gemeenteraad te voelen.

Het demissionaire college handelt de lopende zaken af tot er een nieuwe coalitie is gevormd. De grootste fractie in de raad, de VVD, heeft donderdag het voortouw genomen door oud-gedeputeerde Yves de Boer als informateur voor te dragen.

GroenLinks trok woensdag de stekker uit de samenwerking. Aanleiding was onenigheid over de fusie van twee musea in de stad, Museum of the Image (MOTI) en Breda's Museum. Daarnaast stelde de partij dat de coalitie recentelijk "vooral bezig leek met overleven".

Doorstart

CDA, SP, PvdA en Breda’97 gaven eerder op donderdag aan dat zij graag zien dat informateur Yves de Boer ook de optie voor een doorstart met een andere partij meeneemt in zijn informatieronde. Dat stelden de fractievoorzitters van de vier partijen in een verklaring.

"Wat ons betreft staat de coalitie nog steeds", zei SP-fractievoorzitter Bas Maes. "Wij zijn voornemens om elkaar met zijn vieren vast te houden en op zoek te gaan naar een of meerdere partijen om beleid dat we hebben ingezet te continueren."

"Breda staat voor zulke uitdagingen zoals de decentralisaties op het gebied van zorg en arbeidsparticipatie, zijn wij van mening dat de stad gebaat is bij continuïteit", vervolgde Maes.

De vier partijen stellen dat het coalitieakkoord 'Ruimte en verbinding' een goede basis is. "Wij nodigen daarom andere partijen uit om in een open en transparant proces samen met ons die uitdaging opnieuw aan te gaan. Dat past ook bij verbindend besturen."