Bredanaar Thijs Kroezen (21) wordt vrijdag voor de vijfde keer geopereerd aan kanker. Om hem te steunen liepen meer dan 150 vrienden, bekenden en onbekenden samen met familie met hem een hardloopronde van 3,5 kilometer door de stad.

“Fantastisch, dat zoveel mensen hier zijn gekomen om mij te steunen”, vertelt Kroezen na afloop. De lopers - en een aantal fietsers - stonden voor de start letterlijk achter hem op het veldje bij de startplaats, daarmee aangevend dat ze hem steunen.

Vorig jaar liep Thijs ook al eens zo’n rondje, dat hij Road to Surgery doopte. Op die manier sloot hij een periode van training af en kon hij gelijktijdig zijn vrienden en bekenden nog een keer zien. Dat was ook dit jaar weer de insteek. Sinds hij hoorde dat hij weer geopereerd moest worden, ging hij elke dag sportief aan de slag.

Samenzijn

Het lopen ging hem goed af. “Ik had eerder al 7,5 en 4,5 kilometer gelopen. Het ging ook niet om het tempo of om het winnen, maar om het samenzijn.” En dat lukte. Nadat vader Ronald de lopers toesprak en Thijs iedereen een hand had gegeven, vertrok de loop.

Bij aankomst kon de altijd optimistische Thijs het even niet droog houden. “Ik moest wel een traantje wegpinken. Dat geeft niet, dat hoort erbij. Zij zeggen allemaal dat het een kleine moeite is om mee te lopen, maar het steunt mij enorm.”

Zestig pizza's

Dat het verhaal van de student journalistiekwat losmaakt, bleek ook uit de mediaaandacht. Verschillende media besteedden al aandacht aan Thijs. Ook de Bredase middenstand ondersteunde de avond. Domino’s bracht na afloop zestig pizza’s, Anytime Fitness 200 bananen, de Walkabout zorgde voor sportdrank en zijn oude werkgever AH bracht flesjes water.

Nu is de Road to Surgery achter de rug en is het aan de artsen. Vrijdag moet hij onder het mes. Donderdag om 15.00 uur moet hij zich melden bij het ziekenhuis in Leiden, wetende dat hij gesteund wordt door honderden Bredanaars die met hem meeleven.

Bekijk de foto's op BredaVandaag