De VVD-fractie in de Bredase gemeenteraad gaat met de andere gekozen partijen kijken naar welke coalitie mogelijk is, nu GroenLinks de stekker uit het college heeft getrokken.

Dat stelt de partij woensdagavond in een persverklaring.

"De VVD heeft kennisgenomen van het beëindigen van de samenwerking tussen de SP, CDA, PvdA, GroenLinks en B'97", aldus de verklaring. "De VVD fractie-betreurt deze gang van zaken. Het gebrek aan vertrouwen heeft ertoe geleid dat een nieuwe coalitie moet gaan zorgen voor stabiliteit en een duurzaam stadsbestuur."

Verantwoordelijkheid

Om die reden neemt de VVD als grootste partij haar verantwoordelijkheid een nieuw informatieproces te starten, stelt de fractie. "Doel daarbij is om te komen tot een samenwerking welke is gebaseerd op vertrouwen en die langs lijnen van gemeenschappelijke inhoud wordt gevormd." Donderdagochtend gaat fractievoorzitter Adank in gesprek met burgemeester Depla over de breuk in de coalitie.

"Vervolgens zullen de fractievoorzitters op volgorde van partijgrote door de VVD ontvangen worden", stelt hij. "Tijdens deze gesprekken zal naast enkele procedurele zaken ook verkend worden of er een basis is om te komen tot een nieuwe samenwerking."

Musea

GroenLinks stapte woensdagavond, net voor het zomerreces, uit de coalitie. Aanleiding waren de plannen van het college van burgemeester en wethouders voor de musea in de Brabantse stad. Wethouder van Cultuur Selçuk Akinci, zelf van GroenLinks, had daar volgens zijn partij een goed plan voor.

Tot verbazing van GroenLinks-fractievoorzitter Jos Koniuszek kwam er woensdag onder druk van de andere partijen ineens een heel ander, tweede plan op tafel. De coalitie leek volgens GroenLinks vooral bezig met overleven in plaats van "realiseren van dat wat het beste is voor Breda".