Het Breda’s Museum is erin geslaagd een deel van de collectie van Vincent van Goghs 'oom Cent' te reconstrueren. De collectie van de kunstverzamelaar wordt vanaf 17 juli in beeld gebracht in het museum.

Vincents peetoom Vincent - 'Oom Cent' - trekt zich in 1873 terug uit de actieve kunsthandel en vestigt zich met zijn vrouw Cornelia in Princenhage. Gedurende zijn leven verzamelt Oom Cent 192 schilderijen, waarvoor hij een huisgalerij inricht in Villa Mertersem.

Gastcurator Quirine van Aerts reconstrueerde deze collectie aan de hand van het laatste testament van Oom Cent en de veilingcatalogus van Pulchri Studio Den Haag uit 1889. Dankzij nationale en internationale bruiklenen krijgen bezoekers een indruk van deze verzameling.

Wandcollage

"De indrukwekkende omvang ervan wordt aan de hand van internationaal verkregen rechten geïllustreerd met een grote wandcollage in de sfeer van oom Cents 19e-eeuwse galerij", aldus het museum.

Te zien zijn zowel de Parijse Salonkunst als werken uit de Haagse School en die van Barbizon. "Al met al is zijn collectie representatief voor hetgeen er in de 19e eeuw in zwang is."

De collectie van Oom Cent bestaat uit schilderijen van Willem Roelofs, Ary Scheffer, Andreas Schelfhout, Camille Corot, Thomas Couture, August von Pettenkofen, Charles-François Daubigny, Anton Mauve en Jozef Israëls.

Persoonlijke documentairefilms

Daarnaast is er vanaf 17 juli onder de noemer Vincent & I een serie van tien korte persoonlijke documentairefilms te zien. Deze films zijn geïnspireerd door de getuigenissen van onder anderen Wim van de Donk (Commissaris van de Koning in Noord-Brabant), Frank Groothof (acteur), Frank Westerman (auteur) en Barbara Stok (striptekenaar). In een groot tekenboek of in de 'selfie booth' worden bezoekers uitgedaagd een eigen Vincent van Gogh-ervaring te delen.

Breda’s Museum biedt op deze manier een variant op hetgeen bekend is over Vincents leven in West-Brabant en legt verband tussen inspiratie in de 19e en de 21e eeuw. Later dit jaar volgens onder de noemer Van Gogh Breda zowel in het museum als elders in Breda meer activiteiten.