Breda gaat met Corbion, eigenaar van het CSM-terrein aan de Markkade, in overleg over de mogelijke aanleg van wateropvang in combinatie met een nieuwe jachthaven.

Voor het eind van het jaar zou daar duidelijkheid over moeten zijn, aldus wethouder Bob Bergkamp.

Bergkamp geeft aan dat het om een idee gaat, ontstaan uit noodzaak. "Vanwege de ontwikkelingen in Via Breda zijn we verplicht te zorgen voor extra wateropvang. Ooit was daar de Spinolaschans voor in beeld, maar die bleek toch niet geschikt."

Zoekende naar een oplossing kwam het al jaren braakliggende CSM-terrein in beeld. "We hebben al eerder met Corbion gesproken over tijdelijke inrichting met kunst van het terrein. Inmiddels is duidelijk dat het bedrijf het terrein in verkoop wil doen", aldus Bergkamp.

"Dan ontstaat daar ook een verplichting voor waterretentie. We hopen dat we dit op die manier kunnen combineren".

Presenteren

Breda moet voor april 2016 een oplossing voor de wateropvang presenteren aan het Waterschap, vandaar dat voor eind van dit jaar duidelijkheid moet zijn over de plannen en medewerking van Corbion. "Een andere optie is het 3M-terrein, naast Akzo Nobel. Dat zou als waterbak kunnen fungeren."

Bergkamp hoopt op samenwerking met Corbion, zodat een gezamenlijk project kan ontstaan. “Over kosten en wie wat doet is nog helemaal niet gesproken. We zijn afhankelijk van wat zij willen.”