Breda is de stad met de meeste doorkomsten van goederentreinen in Nederland. Op een gemiddelde dag rijden er 37 goederentreinen door de stad.

Dat blijkt donderdag op cijfers van het CBS.

Op jaarbasis rijden er bijna 14 duizend goederentreinen door Breda. Vooral in Noord-Brabant rijden goederentreinen door steden.

Het traject in Noord-Brabant verbindt de Nederlandse havensteden met buurlanden België en Duitsland. Ook doorvoer en het binnenlandse vervoer loopt veelal via dit traject.

Tilburg staat op de tweede plaats met zo’n 35 goederentreinen op een doorsnee dag.

Nederland telt twee hoofdroutes voor goederenvervoer over het spoor. Het gaat om de Betuweroute, de verbinding tussen het Rotterdamse havengebied en Duitsland waarover jaarlijks 22.000 goederentreinen rijden en het traject door Noord-Brabant dat Nederlandse havensteden verbindt met zowel Duitsland als België.

Ontlast de Betuweroute juist de binnensteden, de Brabantroute doorkruist veel steden. Behalve Breda zijn dat onder meer Tilburg (ruim 13.000 treinen) en Eindhoven (12.063). Ter vergelijking: door Amsterdam en Utrecht rijden jaarlijks respectievelijk 5807 en 5238 goederentreinen.

Zorgen

Dit jaar stijgt het aantal dagelijkse treinen over de Brabantroute wanneer er wordt gewerkt tot zeventig à tachtig per dag. Dat loopt tot 2022 op tot maximaal 135 per dag in de drukste weken. Langs het tracé leven daar veel zorgen over.

Zo klagen bewoners van de Bredase wijk Tuinzigt al jaren over geluidsoverlast en trillingen. Het gemeentebestuur besloot onlangs op aandringen van de raad met spoorbeheerder ProRail en het ministerie van Infrastructuur te gaan praten over maatregelen.