Nachtbussen vervangen vanaf 19 december op vrijdag en zaterdag de nachttreinen tussen 2.00 en 4.00 uur tussen de grote Brabantse steden. Ook gaat de Brabantliner tussen Breda en Utrecht op zaterdagnacht tot circa 2.00 uur rijden.

Het gaat om een proef voor drie jaar, overgekomen tussen de Brabantse steden en de provincie.

De steden nemen de helft van de kosten van de proef voor hun rekening en de provincie de rest. Voor Breda betekent dat de kosten 30.000 euro per jaar bedragen, met een totaal van 90.000 euro. 

"Met deze nachtbussen blijven de Brabantse steden ook 's nachts goed verbonden met elkaar en met de randstad", aldus wethouder Selçuk Akinci van Mobiliteit. "De proef moet uitwijzen of deze nachtverbindingen op termijn ook kostendekkend kunnen worden", zegt de wethouder. 

De Bredase gemeenteraad moet de proef nog goedkeuren.

Routes

De nieuwe verbinding tussen Breda en Utrecht rijdt via de A27 met een stop bij Sleeuwijk. Omdat deze ritten moeilijker rendabel te maken zijn, wil Breda deze proef eerst alleen in de zaterdagnacht houden, met ritten vanuit Breda rond 23.00 uur, middernacht en 1.00 uur. Vanuit Utrecht moeten de bussen vertrekken om 0.15 uur, 1.15 uur en 2.15 uur.            

De nachttreinen rijden op vrijdag en zaterdag nu nog tot 4.00 uur, maar de eindtijd wordt per eind 2015 vervroegd naar 2.00 uur.

Uit het onderzoek door de steden en provincie blijkt dat treinvervangende nachtbussen op den duur voldoende passagiers trekken om rendabel geëxploiteerd te kunnen worden.