De gemeente Breda kan meer dan 178.000 euro per jaar besparen op abonnementen en lidmaatschappen. Dat hebben raadsleden Tim van het Hof (D66) en Basile Lemaire (CDA) berekend.

Namens hun fracties vragen ze het college actie te ondernemen.

In totaal gaf de gemeente vorig jaar ruim 840.000 euro uit aan lidmaatschappen, contributies en abonnementen. Het gaat om meer dan 800 verschillende diensten.

Volgens de analyse van beide raadsleden kan 21 procent van de kosten geschrapt worden. "Door af te vragen of de gemeente die kosten wel moet maken, of door gebruik te maken van kwantumkorting of centrale inkoopkorting”, stellen zij in een brief aan het college.

Digitaliseren

Eén van de mogelijkheden is het digitaliseren van abonnementen, zegt het duo. Veel kranten en tijdschriften komen nog op papier aan op het stadskantoor. Zo heeft Breda onder meer 74 abonnementen op papieren kranten, goed voor ruim 14.000 euro aan kosten in 2014.

Aanleiding voor de oproep van D66 en het CDA zijn de bezuinigingen die de gemeente zichzelf heeft opgelegd. Breda wil twee miljoen besparen op de interne bedrijfsvoering.