Tegen een 33-jarige man uit Breda is vandaag door de officier van justitie een jaar cel geëist wegens geweld tegen de politie op 31 mei na afloop van de voetbalwedstrijd NAC-Roda JC.

De officier hield met deze forse eis rekening met de zware verwondingen van de agent, het doelbewuste geweld door de man en het geweld tegen een persoon met een publieke taak. De politierechter veroordeelde de man tot tien maanden gevangenisstraf en een schadevergoeding van €2630. 

Na de voetbalwedstrijd, waarbij NAC degradeerde, probeerden NAC-supporters eerst de aanhangers van RODA JC te bereiken in het stadion. Toen dit mislukte, probeerden enkele honderden NAC-supporters dit opnieuw buiten het stadion. De politie die klaar stond wist met ME-ers op linie de supportersgroep op afstand te houden. Daarbij werden enkele charges uitgevoerd.

Tijdens één van deze charges gooide de dader een ijzeren staaf naar een agent te paard waardoor zij beiden ten val kwamen. De agent kneusde en brak enkele ribben en liep een hersenschudding op. Het paard bleef ongedeerd. De dader, 33-jarige inwoner van Breda kon even later worden aangehouden voor zware mishandeling.

Tijdens de zitting van de politierechter toonde de officier van justitie beelden waarop duidelijk te zien is dat de inwoner van Breda de ijzeren staaf bewust naar de agent gooit en juicht als hij hem raakt.