Een vrouw uit Stadskanaal is donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf gelijk aan het voorarrest en een voorwaardelijke celstraf van 90 dagen. De vrouw heeft twaalf mensen, onder wie een vrouw uit Breda, langere tijd gestalkt en bedreigd via sociale media.

De vrouw moet zich klinisch laten opnemen en mag tijdens de proeftijd geen contact zoeken met de slachtoffers. Bovendien moet zij de slachtoffers, waarvan ook nog een persoon uit Etten-Leur,  in totaal ruim 3.600 euro schadevergoeding betalen. De rechter in Breda legde een proeftijd van drie jaar op.

De stalking begon nadat één van de slachtoffers een foto van zichzelf en de toenmalige partner van de verdachte op Facebook zette. Dat maakte de verdachte boos; zij dacht dat de vrouw tussen haar en haar partner probeerde te komen.

Sindsdien stuurde zij deze vrouw, en later ook de ‘Facebookvriendinnen’ van deze vrouw, berichten via Facebook en via Whatsapp en sms. Daarbij dreigde zij hen zelf of hun kinderen iets aan te doen. Omdat de slachtoffers de verdachte niet of nauwelijks kenden, konden zij niet inschatten waartoe zij in staat was.

Ernstige overlast

De rechtbank vindt dat bewezen is dat de verdachte haar slachtoffers belaagde en bedreigde via Facebook, Whatsapp- en/of sms-berichten. Hierbij heeft de verdachte hen ernstige overlast bezorgd. De rechtbank vindt dit volkomen onacceptabel.

“In het voordeel van de verdachte weegt de rechtbank mee dat zij niet eerder is veroordeeld voor belaging. Verder is gebleken dat de slachtoffers de verdachte, in reactie op haar uitingen, op storende wijze hebben benaderd. Dit heeft de situatie verergerd”, aldus de toelichting van de rechtbank op het vonnis.

Impulsief

Uit het psychologisch onderzoek komt naar voren dat de verdachte een gebrekkige ontwikkeling en een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft, waardoor zij impulsief kan reageren en de gevolgen van haar gedrag niet overziet.

De combinatie met middelengebruik en een instabiele sociale situatie maakt haar verminderd toerekeningsvatbaar en verhoogt de kans op herhaling.

Kliniek

De deskundigen zijn van mening dat ter voorkoming van herhaling een opname in een kliniek noodzakelijk is, met een langdurig en steunend nazorgtraject, in een verplichte beschermende woonvorm. De rechtbank gaat hierin mee. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.