Avans Hogeschool is van plan om bejaarde Bredanaars tijdens Nationale Ouderendag in het zonnetje te zetten. Het opleidingsinstituut, dat onder meer in Breda zit, wil 350 wensen van ouderen vervullen. 

Deze week verstuurt Avans de eerste kaarten aan potentiële deelnemers om hun wens in te dienen.

De wensen die Avans wil verwezenlijken zijn vaak eenvoudig te realiseren zijn, maar komen vaak niet uit vanwege tijdgebrek of tekort aan ondersteuning. Voorbeelden hiervan zijn een bezoek aan het dorp waar iemand geboren is, een dagje naar zee, een bezoek aan een museum of de dierentuin.

"Over het algemeen is de primaire doelgroep 75-plus. Maar leeftijd is slechts een cijfer en we willen niemand uitsluiten", stelt bedenker van het plan Kitty van der Made,  docent van de Academie voor Sociale Studies bij Avans.

Studenten

Het doel van Avans is om in totaal 350 wensen in vervulling te laten gaan. Om dat voor elkaar te krijgen zet de Academie voor Sociale Studies zo’n 300 tweedejaarstudenten en ongeveer 70 medewerkers in.

Van der Made: “Dat is een hele organisatie. Maar we gaan er voor. We roepen in ieder geval buren, kinderen, andere familieleden en zorgverleners op om deze ouderen te helpen met het indienen van hun wens.”

Chauffeurs

Door de inzet van studenten en medewerkers is er waarschijnlijk geen gebrek aan vrijwilligers. Avans is nog wel op zoek naar chauffeurs. “Omdat onze studenten vaak niet beschikken over eigen vervoer zijn we op zoek naar mensen die ons daarbij kosteloos willen helpen. Dat mogen particulieren zijn, maar ook bedrijven", zegt Van der Made.