Bredase taxichauffeurs zijn ontevreden met de locatie van de nieuwe taxistandplaats aan de zuidzijde van het station. De chauffeurs vinden de plek te ver van de ingang.

Het Taxi Gilde en taxibedrijf Peutax hopen met open brieven gericht aan wethouder Selcuk Akinci het tij te keren.

Het Taxi Gilde zegt in de brief liever een taxistandplaats te zien vlakbij de hoofdingang van het station. Dit zou volgens het gilde zorgen voor minder rijbewegingen en ook positief zijn voor de veiligheid in het gebied.

Daarnaast zou een taxistandplaats bij de entree van Breda Centraal vriendelijker zijn voor gehandicapte en oudere reizigers. 

Impulsartikel

Jan Suijkerbuik, vestingmanager van Peuttax, schreef ook een brief naar de wethouder. Hij zegt dat de gevolgen desastreus zijn voor de taxichauffeurs mocht de gemeente haar plan doorzetten. “De taxi is een impulsartikel dat mensen vooral kopen op het moment dat ze het zien.” Suijkerbbuik zegt dat de gemeente tot nu toe altijd goed geluisterd heeft naar de taxibranche.

Dat de gemeente de plannen heeft aangepast komt volgens de vestigingsmanager door klachten van omwonenden. “Daar heb ik ook wel begrip, maar ik denk dat we de zorgen van omwonenden kunnen oplossen zonder meteen de taxizone te verplaatsen.” Suijkerbuik denkt hierbij aan afspraken met de bewoners over geluidsoverlast en sigarettenrook.

Veel gebruikers

Wethouder Selcuk Akinci zegt in een reactie begrip te hebben voor de bezwaren van de taxichauffeurs, maar dat hij tegelijkertijd aan alle belanghebbenden moet denken. “Het stationsplein heeft heel veel verschillende gebruikers en het kan niet zo zijn dat het belang van de ene groep prevaleert boven de ander.”

Akinci verwacht niet dat de nieuwe plek desastreuze gevolgen heeft voor de taxibranche in Breda. “De taxi’s zijn wel degelijk zichtbaar vanaf de ingang en liggen, zeker vergeleken met andere stations, helemaal niet zo ver weg. Het was eerst een afstand van 30 meter en dat wordt nu 45 meter.”