In de gemeente Breda is het afgelopen jaar 54 miljoen kilo aardbeien gekweekt. In de gemeente wordt 231 hectare aan landbouwgrond gebruikt voor de aardbeienteelt.

 

Dat blijkt uit cijfers die het CBS maandag bekend heeft gemaakt.

Het grootste deel daarvan is kweek in open grond, dus niet in een kas. In Breda wordt slechts twintig hectare gekweekt onder glas. Volgens het CBS produceerde Nederland afgelopen jaar 54 miljoen kilo aardbeien. 

Het Bredase aandeel is ongeveer 3,5 miljoen kilo, als wordt terug gerekend vanuit een gemiddelde opbrengst per hectare. "Dan kom je in de buurt", aldus een woordvoerder van het CBS. "Al moet je je wel realiseren dat de opbrengst van kweek in kas hoger is en ook de opgrengsten per kweker kunnen verschillen."

Zundert

Breda staat als het gaat om aantal hectares aardbeienkweek op de derde plaats. Buurgemeente Zundert voert de ranglijst aan met 265 hectare, gevolgd door Veghel met 264 hectare. Daarna volgt Breda. Ook Etten-Leur, Rucphen, Roosendaal en Steenbergen staan in de toptien.

De 54 miljoen kilo is 3 miljoen kg meer dan in 2013. Dat betekent een nieuw record. De meeste aardbeien komen uit kassen en tunnels. Bijna 60 procent van de aardbeien wordt geëxporteerd.