Na jarenlange leegstand lijkt het erop dat de oude Casino-bioscoop in de Reigerstraat weer een bestemming krijgt. 

Projectontwikkelaar Blauwhoed wil op de plek een binnenhof bouwen met ongeveer zestig betaalbare studio’s, acht studentenkamers, één horecagelegenheid en één politiepost.

Voor het bouwplan moet de oude bioscoop volledig worden gesloopt, met uitzondering van de voorgevel en entree. Hier komt in het plan ruimte voor een horecazaak. De twee verdiepingen bovenop de voormalige cinema wordt in het initiatief gereserveerd voor een aantal studentenwoningen.

Woongebied

Op de plek waar vroeger de bioscoopzalen zaten wil Blauwhoed een woongebied maken die doet denken aan de Vlaeykensgang in Antwerpen; met veel steegjes, poortjes en pleintjes.

“Het moet een dwaalgebied worden met relatief veel dat zich op een verassende manier onderscheid van de rest van de binnenstad”, legt architect Lukas Ruijs van C5 Architecten uit.

Binnentuin

Het is de bedoeling dat het nieuwe woongebied drie ingangen krijgt. Naast de bestaande steeg aan de linkerkant van de bioscoop, komt er een doorgang bij de Cingelstraat en de Schoolstraat. Waarschijnlijk zullen deze ingangen ‘s nachts gesloten kunnen worden, waardoor de binnentuin een semi-openbaar karakter zal krijgen net als bij ‘t Sas en de Willem Merkxtuin.

Woonstudio's

In het gebied komen gebouwen te staan van verschillende hoogtes met daarin woonstudio’s. Bij de ingang van de Schoolstraat komt daarnaast ook nog een politiepost. Bij de entree aan de Cingelweg is ruimte gereserveerd voor een fietsenstalling.

Mochten de plannen doorgaan dan zal door de sloop de tien meter hoge middeleeuwse muur tussen de oude bioscoop en bar dancing Coyote Ugly weer zichtbaar worden.

“Het gebied hoort bij een van de eerst bebouwde delen van Breda, met dit bouwplan kunnen we de stad weer een deel van haar verleden teruggeven”, aldus Ruijs.

Beginstadium

De architect benadrukt dat de plannen nog in een beginstadium zitten en dat niks nog vaststaat. Zo zal eerst de gemeente nog overtuigd moeten worden met bepaalde onderdelen van het plan. Zo vindt de gemeente het aantal van zestig woonunits teveel en ziet zij ook liever wat duurdere woningen verschijnen in het gebied.