De degradatie van NAC kan de stad Breda miljoenen kosten. Dat schat sportmarketeer Mike Mossel. 

Een precies bedrag durft de marketeer er niet aan te hangen. “Dat is afhankelijk van de mate waarin de stad Breda de club NAC Breda gebruikt in haar strategie op het gebied van (city)marketing", aldus Mossel, die verbonden is aan Avans Hogeschool op de verschillende terreinen van sportmarketing.

De degradatie kost veel media-aandacht. NAC ontbreekt tenminste 34 keer in Studio Sport op zaterdag- dan wel zondagavond en ook de landelijke dagbladen laten de Jupiler League doorgaans links liggen. “Marketingtechnisch krijgt het ‘merk’ NAC een tik.”

Sponsors

Voor de club scheelt dat veel inkomsten. “De mediagelden, maar ook de sponsors die minder geïnteresseerd zijn, bijvoorbeeld een hoofdsponsor”, weet Mossel.

Voor NAC wordt het lastiger om daar een aanzienlijk bedrag voor te krijgen. In de Eredivisie bracht een hoofdsponsor misschien 5 ton op. Ter vergelijking: de gemiddelde begroting in de eerste divisie was afgelopen seizoen 3,2 miljoen.

Mediawaarde

NAC gaat waarschijnlijk naar zo’n zeven miljoen, ongeveer 35 procent minder dan het afgelopen jaar. Dat is een teruggang van meer dan 3,5 miljoen euro. “Dat kun je best vergelijken met de mediawaarde voor NAC, voor Breda is dat waarschijnlijk nog vele malen hoger.”

Grote achterban

Hij denkt wel dat NAC een goede basis heeft om snel weer terug te keren in de eredivisie. “NAC heeft veel midden- en kleinbedrijven die sponsoren. Die doen dat omdat het NAC is, niet voor exposure. Die vinden het belangrijker dat de ontvangst op het stadion goed is, dan wat ze er aan media-aandacht voor terug krijgen. De terugval zal hierbij meevallen. NAC is een sterk merk in Breda, met nog steeds een grote achterban”, verwijst Mossel naar de run op seizoenskaarten in de eerste dagen van de verkoop.

Volgens Mossel, die in het verleden ook onderzoek deed naar de herkomst van sponsors van de Bredase club, is NAC onder algemeen directeur Justin Goetzee op de goede weg.

“De club is gestructureerd bezig en Goetzee straalt rust uit.” Terugkeer naar de eredivisie in een of twee jaar is echter wel noodzakelijk. “Anders val je ver terug, dat zie je aan Sparta. Maar de potentie bij NAC is enorm.”