Burgemeester Paul Depla zag zondagmiddag met eigen ogen NAC degraderen naar de eerste divisie. "Heel triest", vat hij het bondig samen.

"In een stad als Breda en met de supporters die de club heeft, hoort NAC in de eredivisie te spelen", aldus de burgemeester.

Depla zat met collega bestuurders uit de stad en onder meer eurocommissaris en hartstochtelijk Roda JC-fan Frans Timmermans in de gemeentelijk skybox tijdens de voor NAC dramatisch afgelopen voetbalmiddag.

Dat NAC komend jaar geen eredivisie speelt, is voor de stad jammer. "Iedereen die van voetbal houdt, weet waar een avondje NAC voor staat. NAC is een van de iconen van de stad en draagt bij aan het imago van de stad. De sfeer tijdens zo’n avondje is in een woord geweldig."

Ongeregeldheden

De ongeregeldheden waarmee de zondag eindigde, valt niet goed te praten. "Je mag heel teleurgesteld zijn. Het is heel erg dat NAC degradeert, rellen helpen daar niet aan. Het is balen dat dit zo loopt en dat de eurocommissaris wordt bespuugd en de bus van Roda bekogeld. Mensen die denken dat ze op deze manier hun club helpen, dat is een misvatting."

De relschoppers wacht mogelijk een stadionverbod of, mocht het Openbaar Ministerie daartoe besluiten, gerechtelijke vervolging.

Financiën

Breda moet volgens Depla nu als een man achter de club gaan staan, juist in deze sportief moeilijke tijd. “Dat zeg ik als ambassadeur van de stad en als burgemeester, niet als verhuurder van het stadion.”  

Want wat betreft de financiële gevolgen van de degradatie van de club, ligt de bal bij NAC. "Het is aan NAC zelf hoe het kijkt naar de toekomst en op welke manier teruggekeerd kan worden naar de eredivisie. Het is aan het bestuur daarvoor de scenario’s te verzinnen."

NAC en Breda hebben geen gesprek gepland staan over de ontstane situatie, anders dan het reguliere tweemaandelijkse gesprek.