Café de Vrachtwagen, het oudste café van Breda, dreigt de deuren binnenkort te moeten sluiten. Het café, dat al bestaat sinds 1822, heeft een conflict met brouwerij Inbev.

Eigenaar Peter Brugman heeft het idee dat ze hem weg wil pesten. Inbev zegt dat ze zich juist heel coulant heeft opgesteld.

Al zestien jaar staat Brugman achter de tap in café de Vrachtwagen. Officieel huurt hij het pand van Maaike Heskens die het weer huurt van Inbev. De brouwerij huurt op zijn beurt het pand weer van pandeigenaar De Pree Holding. Door een conflict tussen Maaike Heskens en Inbev dreigt Brugman zijn kroeg na zestien jaar te verliezen.

Huurverhoging

Inbev is in principe bereidt om direct zaken te doen met Brugman, maar wel onder hun voorwaarde. Voor de kastelein betekent dit een huurverhoging van 20 procent, een stop op het gebruik van de eerste verdieping als opslag en een ondertekening dat het 400 jaar oude pand in goede staat is. 

"Ik heb het idee dat Inbev het me zo moeilijk mogelijk wil maken om me eruit te krijgen. In de wandelgangen wordt ook al gesproken over een andere partij die de locatie wil overnemen", vertelt Brugman.

Kim Vogten, woordvoerder van Inbev, ontkent dat ze een hogere huur vragen van Brugman en zegt dat het voorgestelde bedrag exact hetzelfde is als zijzelf betalen aan De Pree. "Bovendien hebben we nooit een huurrelatie gehad met meneer Brugman, dus van een huurverhoging is sowieso geen sprake." 

Ook aan de voorwaarde van het gebruik van de eerste verdieping is volgens de woordvoerder niks veranderd.

Oude generatie

Dat het conflict met de brouwerij nu heeft geleid tot een juridisch gevecht noemt Brugman teleurstellend. "Ik ben een oude man, van de oude generatie en bij mij werd vroeger alles opgelost met een redelijk gesprek rond de tafel en niet met dure advocaten." 

Volgens Vogten is Inbev wel degelijk nog in gesprek met Brugman. "In principe zijn we gerechtigd om het pand te ontruimen. We hebben alleen gemeend dat het wel zo netjes is om Brugman een huurcontract aan te bieden, maar wel tegen een reële prijs."

Petitie

Op internet zijn de vaste gasten van de Vrachtwagen inmiddels een petitie gestart om het café te redden. De petitiehouders noemen de Vrachtwagen een stukje Bredase cultuur en geschiedenis dat gered moet worden van Inbev.

"Door te tekenen willen wij aantonen dat zowel de vaste gasten als ook de inwoners van Breda dit niet verloren willen laten gaan. Het café zoals het nu is en al sinds 1822 is geweest hoort bij de stad en draagt bij aan het unieke karakter van de binnenstad", zo is te lezen.