De gemeente Breda zet een monumentale boerderij aan de rand van de Driesprong in de verkoop. De boerderij aan de Tilburgseweg 239 wordt via inschrijving verkocht.

Het pand ligt verscholen achter de Driesprong en grenzend aan het toekomstige bedrijventerrein Digit Parc.

Toch is dat laatste niet de reden dat het pand in gemeentebezit is gekomen, laat een woordvoerder van de gemeente weten. "De boerderij, inclusief landbouwgrond, is in 1968 door de gemeente aangekocht in verband met de aanleg van de noordelijke rondweg."

Dat er sinds die tijd niks mee is gebeurd, is geheel volgens afspraak. "Contractueel is toen vastgelegd dat de verkoper het pand en de grond die de gemeente niet direct nodig had mocht blijven gebruiken totdat dit wel het geval was", aldus de woordvoerder. "Twee broers hebben daar nog jaren gewoond."

Antikraak

In 2003 is de laatste bewoner overleden en is de boerderij overgedragen aan de gemeente. Sindsdien wordt het antikraak bewoond. "In eerste instantie zouden de opstallen worden gesloopt, maar toen de monumentale waarde in beeld kwam is daarvan afgezien en in 2012 heeft de boerderij, die nog in oorspronkelijke staat verkeert, de status van gemeentelijk monument gekregen."

Bezichtigen

De afgelopen jaren heeft de gemeente de agrarische bestemming van de boerderij gewijzigd en is ook gewacht op vaststelling van het bestemmingplan Driesprong. Het pand staat nu te koop. "Tot 29 juni aanstaande kan er een bod worden gedaan. Wie belangstelling heeft en de boerderij nog vooraf wil bezichtigen, moet er dus snel bij zijn", aldus de woordvoerder.

De toekomstige eigenaar krijgt een aantal panden met authentieke kenmerken, zoals een bedstede in de uit ongeveer 1890 stammende boerderij, een rookplaats waar de kachel staat en liefst 5.300 vierkante meter grond. Daarop staat naast de boerderij ook een vervallen, maar nog wel als zodanig herkenbaar bakkershuisje en een schuur. 

Waarschuwing

De koper is wel gewaarschuwd: "De boerderij dateert uit 1890 en moet grondig gerestaureerd worden, dit dient in overleg met de gemeente te gebeuren".

De gemeente Breda zet geregeld panden in de verkoop. Zo zijn de afgelopen jaren al diverse voormalige buurthuizen verkocht.