Ook dit jaar stond Tweede Pinksterdag in Breda in het teken van de Nassaus. Er waren maandag voorstellingen, exposities en een heleboel activiteiten voor jong en oud.

In de Grote Kerk was de Grote Wilhelmusshow te zien met Willem van Oranje. Volgens Maria Elisabeth van den Bergh, markiezin van Bergen op Zoom liep het storm en was de kerk vol. "Al voordat de voorstelling was begonnen", aldus de actrice gekleed een Middeleeuws mantelpakje.

Het is het zesde jaar dat ze de markiezin speelt. Volgens haar een sterke en machtige vrouw die haar mannetje stond in een tijd van landheren en roofridders. 

Boogschieten

Iets verderop, bij het kasteel van Breda, konden bezoekers een rondleiding krijgen en allerlei wetenschappelijke testjes doen samen met studenten van Avans.

Nieuw dit jaar is het pijl en boog schieten. Volgens Kees Goossens van Breda Archery zit er tussen de Bredase jeugd veel schiettalent. "Maar ik heb ook oud talent gezien. Die gebruiken dan hun kind als excuus om het te proberen, maar vinden het net zo leuk." 

Breda Archery deed dit jaar voor het eerst mee met de Nassaudag om zo een breder publiek bekend te maken met de handboogsport.

Verschillende Nassaus hebben de sport in het verleden te hebben gepromoot. Zo organiseerde Koning Willem III diverse handboogwedstrijden op Paleis het Loo.

Ratten

De toneelspelers waren tevreden over het verloop van de dag. Volgens kruidenvrouwtje Maeve reageren de meeste mensen erg enthousiast op hun verschijning.

"We proberen te laten zien hoe mensen in de middeleeuwen leefden. Zo hebben we ook een paar ratten rondlopen, want het was in die tijd nog niet heel hygiënisch. Vooral de kinderen vinden dat heel leuk."

Bekijk de foto’s van Nassaudag 2015 in het fotoalbum van BredaVandaag