De Bredase voetbalclub Barça is door de tuchtcommissie van de KNVB teruggezet naar de 5e divisie. De degradatie is een straf voor het gedrag van de supporters van Barça tijdens de thuiswedstrijd tegen Advendo.

Barça-voorzitter Jan Hopman noemt het teleurstellend dat de club wordt gestraft voor het gedrag van jongeren die helemaal geen lid zijn van de club. "Het zijn migrantenjongeren uit de hele stad die het veld opliepen. Het is een maatschappelijk probleem dat zich dan bij ons uit." 

Dat Barça er dit keer niet met een waarschuwing vanaf komt had Hopman wel verwacht. De voetbalvereniging uit Breda noord kreeg al eerder een voorwaardelijke straf van de KNVB vanwege een geweldsincident bij vv Rijsbergen

Wel noemt de voorzitter van Barça het opmerkelijk dat de club niet in beroep kan gaan tegen het besluit. "De tuchtcommissie is een onafhankelijk orgaan, voor zover ik weet kan je daar altijd tegen in beroep  gaan."

Waarom de allochtone jongeren juist op de velden van Barça hun maatschappelijk probleem uiten weet voorzitter Hopman niet. "Dat gaan we onderzoeken, samen met de politiek en de politie die dit probleem ook heeft onderschat."

Identiteit

Veel allochtonen jongeren kunnen volgens Hopman niet mee in de maatschappij. "Hoge werkloosheid zorgt voor criminaliteit. Discriminatie op de arbeidsmarkt is dan ook zeker een factor die meespeelt. De Marokkaanse identiteit is verder ook niet eenvoudig." 

Tegelijkertijd wil de voetbalvoorzitter de geweldsincidenten van zijn club niet goedpraten. Hij denkt dat de club wellicht nog strenger moet controleren wie er op het terrein van Barça wordt toegelaten. "Wij zijn ook niet blij met deze aanhang."

Mocht Barça daadwerkelijk degraderen dan heeft dat volgens Hopman weinig gevolgen voor de club. "Dan gaan we gewoon in de vijfde klasse voetballen en proberen om zo snel mogelijk te promoveren."