Om poppodium Mezz ook in de toekomst te behouden voor de stad moet het ingrijpend verbouwd worden. 

Deels gaat het om aanpassingen aan de eisen van de tijd, deels om gebreken aan de inrichting van het gebouw aan te pakken. Momenteel doet Architect Van Egeraat een vooronderzoek naar de mogelijkheden.

Mezz kaartte de problemen al aan bij de gemeente, eigenaar van het pand, nadat het een inventarisatie had gemaakt van de gebreken en wensen. In de Voorjaarsnota werd door het college erkend dat actie noodzakelijk is.

Wensen

Volgens directeur Frank van Iersel heeft dertien jaar gebruikservaring uitgewezen dat sommige zaken moeten worden aangepakt wil het poppodium zijn plaats behouden tussen de vaderlandse poppodia. “Ook zijn de wensen van bezoekers veranderd in de loop der jaren.”

Daarnaast gaat het om zaken die bij de bouw niet handig zijn bedacht. Zo heeft publiek op het balkon slecht zicht op podium, werkt de klimaatinstallatie onvoldoende en zorgt de entree met kassa, garderobe en toegang tot de zaal vaak voor opstoppingen. Een extra entree vlak voor het podium zou daarvoor uitkomst bieden.

Hoofdingang

Wat betreft Van Iersel zou die hoofdingang aangepakt moeten worden. Dat gaat dan gelijk op met het aanpassen van de kleine zaal, die daardoor beter rendabel wordt. “De capaciteit daarvan zou groter moeten door hem door te trekken over het terras.” Daardoor biedt het voormalige café plaats aan tweehonderd bezoekers en kunnen er meer betaalde concerten gegeven worden.

Naar schatting gaat het om een investering van enkele miljoenen. “Maar dat staat nog niet vast. Onderzoek moet dat uitwijzen”, benadrukt de directeur. 

Kleine winst

Op dit moment houdt Mezz zich nog staande. Afgelopen jaar maakte het poppodium een kleine winst met 64.889 bezoekers. “Ook omdat we anderhalve ton bezuinigd hadden door Mezz Café te gaan gebruiken als kleine zaal.”

De voorstudie moet komende maand afgerond zijn. Dan moet ook duidelijk zijn wat renovatie gaat kosten.