Het Bredase coöperatieve energiebedrijf BRES is van plan om 1600 zonnepanelen te plaatsen op het dak van de Nieuwe Veste. 

Hiermee kunnen ongeveer 100 woningen van energie worden voorzien. BRES hoopt in de toekomst meer daken van gemeentelijke gebouwen op deze manier te gebruiken.

Het project haalde onlangs de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie binnen. Hierdoor is de stroom die de zonnepanelen opwekken de eerste 15 jaar gesubsidieerd.

Jan Schouw van BRES toont zich vrijdag gelukkig met de toegekende steun vanuit het Rijk. "De aanvraag voor zo’n subsidie is een beetje een loterij, er zijn altijd meer aanvragers dan middelen."

Voordat er kan worden begonnen met de bouw moet eerst nog worden onderzocht of het dak het gewicht van de zonnepanelen aankan. Toevallig is het dak binnenkort toe aan vernieuwing, wat mogelijk gecombineerd kan worden met de plaatsing van de panelen.

Schouw hoopt dat de gemeente door het project meer daken beschikbaar stelt voor de plaatsing van zonnepanelen. Daarnaast is BRES in gesprek met particulieren en bedrijven. Zo lopen er momenteel onderhandelingen met de Vereniging van eigenaren Topaasstraat.

Hier zouden mogelijk 4000 vierkante meter aan zonnepanelen gebouwd kunnen worden voor eigen gebruik. Ook is BRES aan het bekijken of er panelen op de daken van agrarirische bedrijven in zuid Breda geplaatst kunnen worden.