Op podium Kerkplein staat Rootbag tijdens het Breda Jazz Festival vrijdagmiddag stil bij het werk van de overleden blueslegende B.B King.

De 89-jarige gitarist beïnvloedde generaties aan gitaristen met zijn herkenbare stijl. 

Gitarist Richard van Bergen roemt King om zijn herkenbare spel, waarin het hem ging om het gevoel en niet om het showen van technische vaardigheden.

"Bijzonder aan zijn spel is dat hij de menselijke stem imiteert. Dan zingt hij een riffje en speelt dat dan daarna na. Dat zit eigenlijk wel in elk nummer van hem. Natuurlijk is zo’n grootste hit, de Thrill is Gone, maar ook in het nummer dat hij met U2 deed, When Love Comes To Town. Dat vraag-antwoordspel kenmerkt hem."

"In onze muziek is het werk van King niet zo zeer terug te horen", vertelt Van Bergen, "maar voor mij als gitarist was hij heel belangrijk. Ik heb vroeger veel van zijn nummers uitgezocht. Hij is een van de helden". 

Met King overleed de laatste van een generatie bluesgitaristen. "Eigenlijk heb je alleen Buddy Guy nog", weet Van Bergen. Zelf zag hij BB King drie keer live.

"De eerste keer in de jaren zeventig, tien jaar geleden nog een keer op Moulin Blues en een paar jaar geelden in Peer. Dat laatste optreden was niet veel bijzonders meer, dat had zijn management niet moeten doen."