De incheckpoortjes op treinstation Breda gaan pas in 2016 dicht. Het Bredase station is daarmee het laatste grote station in de regio waarvan de perrons alleen na inchecken toegankelijk zijn.

NS startte deze maand met het vervroegd sluiten van de perrons voor niet ingecheckte reizigers. Aanleiding is een aantal incidenten waarbij zwartrijdende reizigers conducteurs molesteerden.

Rotterdam had afgelopen week de primeur. De sluiting van de poortjes zorgt volgens NS voor een toename van de kaartverkoop. Die ging van 2200 losse kaartjes per dag naar 3900, liet het bedrijf aan de NOS weten. Sinds 1 mei deelde NS meer dan duizend boetes uit aan mensen die op Rotterdam CS niet konden uitchecken.

Station Prinsenbeek blijft open

Eind mei zijn bij meer dan veertig stations de poorten dicht. Roosendaal is het eerste station in de regio. Daar sluiten de incheckpoortjes op 26 mei. Tilburg volgt in het laatste kwartaal van het jaar. Dordrecht is net als Breda pas in 2016 aan de beurt. Kleinere stations als station Prinsenbeek blijven open.  

Reizigers die met internationale treinen reizen, kunnen volgens NS gebruik maken van de servicezuil of de brede poortjes op de stations.