Breda krijgt 66 meter hoog gerechtsgebouw

Breda krijgt een 66 meter hoog nieuw gerechtsgebouw aan de Stationslaan. Vanaf komend jaar wordt er een begin gemaakt met de bouw. 

Dertigduizend vierkante meter aan oppervlakte, een grote ontvangsthal, met op dertig meter hoogte nog terrassen voor de medewerkers. Dat zijn de plannen voor het nieuwe gerechtsgebouw.

Dinsdagmiddag tekenden de verschillende partijen in Podium Bloos de overeenkomst, waarmee consortium inBalans de dertig jaar na oplevering in 2018 moet zorgen voor een goed functionerend gebouw.

In het veelvormige gebouw op de plek waar de Stationslaan, de Belcrumweg en de Mark samenkomen zitten vanaf dan de Rechtbank, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming samen.

De samenvoeging van deze drie onafhankelijk instanties onder een dak zorgde voor een pakket van eisen van 1600 pagina's. "Het is onmogelijk dat een officier van justitie zomaar binnenloopt bij een rechter, of bij de Raad voor Kinderbescherming", vertelt architect Rob Hootsman.

Verschillende gevels

De drie delen de verschillende ingangen, parkeergarage onder het naastgelegen park, het bedrijfsrestaurant en de ontvangsthal. Rechtbank en Openbaar Ministerie houden hun eigen zittingszalen. Het gebouw wordt gemaakt van beton, dat natuursteen bevat. De verschillende gevels krijgen een andere behandeling, zodat het gebouw vanaf de verschillende kanten er anders uitziet.

De hoofdentree ligt richting kruispunt Stationslaan - Belcrumweg. "Daar hebben we een fontein met een idylisch eilandje gemaakt." 

Verschillende diensten

Het nieuwe gebouw, op loopafstand van het station, was nodig vanwege het overheidsbeleid om de verschillende diensten te centreren. Zo hebben politie, Openbaar Ministerie en de Rechtbank sinds enige tijd nieuwe, grotere districten waarvoor ze verantwoordelijk zijn.

"Het oude complex zou niet meer voldoen", gaf president van de Rechtbank Marieke Koek aan tijdens de presentatie van het ontwerp. "Aanpassing zou kostbaarder zijn dan nieuwbouw." 

Bekijk hier foto's en een artist impressie van het gerechtsgebouw.

Lees meer over:
Tip de redactie