De schutting in de Veemarktstraat is sinds afgelopen weekend een kunstwerk. 

De bekende Braziliaanse straatkunstenaar Cranio heeft zich op uitnodiging van het Graphic Design Festival Breda uitgeleefd op de afscheiding van bouwterrein Gasthuyspoort. Het is de bedoeling dat de muurschildering zo lang de bouw duurt blijft staan.

Volgens Dennis Elbers van Graphic Design Festival Breda behoort de beschilderde schutting tot een van de grotere werken die Cranio ooit heeft gemaakt. De Braziliaanse kunstenaar is bekend om zijn indianen die in een vreemde westerse wereld verzeild raken en zich daar een houding moeten aanmeten.

“Aan de ene kant bestaat zijn werk uit kleurrijke en opgewekte figuren, maar zijn werk heeft ook een tweede laag. Hij voelt zich betrokken met de indianen in zijn land en is in zijn werk kritisch op de westerse wereld”, vertelt Elbers.

Kopjes koffie

Het kunstwerk is in goed overleg met de projectontwikkelaar, de gemeente en de ondernemers tot stand gekomen. Vooral die laatste groep was erg content met de komst van de Cranio. “Tijdens het schilderen zijn hem ontelbare kopjes koffie aangeboden en ‘s avonds kwamen de mensen uit het restaurant om te kijken wat Cranio aan het maken was”, herinnert Elbers.

Graphic Design Festival Breda hoopt de komende jaren nog veel meer plekken in de stad te verfraaien. Zo zal er de komende jaren 3000 vierkante meter lege muur worden beschilderd.

Met name het gebied rondom de Ginnekenstraat zal onder handen worden genomen. “We willen zo de overlast van graffiti tegengaan en tegelijkertijd de goede kanten van deze kunstvorm laten zien”, aldus Elbers.

Het eerstvolgende project van Graphic Design Festival Breda is de schutting aan de Vlaszak-zijde van de Gasthuyspoort. Wie dit kunstwerk gaat maken is nog niet bekend.