NAC speelt zondag in de uitwedstrijd tegen AZ voor de laatste kans op lijfsbehoud in de eredivisie zonder nacompetitie te hoeven spelen. 

De ploeg van Robert Maaskant staat momenteel drie punten achter de veilige vijftiende plaats van Excelsior, maar heeft ook een veel slechter doelsaldo dan de Kralingers (-17). Excelsior kan NAC al tot nacompetitie veroordelen als het zondag op de voorlaatste speeldag wint bij FC Utrecht, dat nergens meer om speelt.

NAC moet het in Alkmaar mogelijk stellen zonder middenvelder Divine Naah. De 19-jarige Ghanees trainde vanwege buikspierklachten niet de volledige week mee. Of hij zondag kan spelen wordt dit weekend beslist.

AZ strijdt in eigen huis eveneens voor een laatste kans, maar dan op de derde plaats die recht geeft op een plek in de derde voorronde van de Europa League. De ploeg staat drie punten achter Feyenoord, dat bovendien een veel beter doelsaldo heeft (+20). Feyenoord speelt vanwege de politiestaking pas maandagavond thuis tegen Vitesse.

''Uiteraard speel ik liever gelijktijdig in de laatste speelrondes, maar ik heb daar geen invloed op'', zei AZ-trainer John van den Brom vrijdag.

De trainer mist zondag alleen middenvelder Nemanja Gudelj, die vorige week twee gele kaarten pakte in de uitwedstrijd tegen FC Twente en afgelopen woensdag de overstap naar Ajax bekendmaakte. Thom Haye vervangt hem.

''Thom kan die positie prima invullen omdat hij goed is in de kleine ruimte en het spel kan verplaatsen'', zei Van den Brom. De coach zag verder geen reden zijn elftal te wijzigen na de uitzege op FC Twente (0-2) en de thuisoverwinning op ADO Den Haag (3-1).