Netbeheerder Enexis gaat na de zomer in Breda een proef starten waarbij zonne-energie wordt opgeslagen in groot formaat accu’s in huizen. 

Dat heeft de energiemaatschappij bekend gemaakt bij het bekendmaken van de proefresulaten met de zogenoemde smart-grid in Meulenspie en Easystreet.

De Bredase proef sluit aan bij de proef die Enexis in Etten-Leur houdt. Daar wordt sinds 2012 zonne-energie opgeslagen in een aangepast transformatorhuis in de wijk De Keen. Daar zijn 4 gigantische lithium-ion accu’s geplaatst die samen een 'buurtbatterij' vormen.

Deze batterij kan voldoende energie opslaan voor twee weken energiebehoefte van een huishouden. In de praktijk wordt de overdag opgeslagen zonne-energie ‘s avonds en ‘s nachts gebruikt.

Overtollig

In de Bredase proef komt er per huis een accu waarin de overtollige zonne-energie wordt opgeslagen. Tot op heden wordt overtollige elektriciteit teruggeleverd aan het net. De woordvoerder van Enexis kon nog niet aangeven hoeveel huishoudens aan de Breda proef gaan meedoen.

Bewoners van Meulenspie en Easystreet hebben de afgelopen jaren meegewerkt aan een proef waarbij energiegebruik gestuurd werd. Zo konden bijvoorbeeld wasmachines gaan draaien op momenten dat er veel aanbod was aan stroom - ‘s middags - en daarmee ook goedkoper.

Vorige week maakte autofabrikant Tesla bekend in de Verenigde Staten te starten met de commerciële verkoop van een 'Powerwall' voor thuis. Met deze grote batterij kunnen huishoudens eveneens duurzaam geproduceerde energie opslaan. Deze batterij heeft een capaciteit van 7 kWh.