Voor het oorlogsmonument in Park Valkenberg stond Breda maandagavond stil bij de oorlogslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

Burgemeester Paul Depla benadrukte in zijn toespraak dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en riep het publiek op zich niet de mond te laten snoeren. "Ik weet dat daar moed en kracht voor nodig zijn." Op de zeventigste dodenherdenking in Park Valkenberg kwamen een paar honderd man af

Depla begon zijn toespraak over het belang dat we blijven herinneren aan wat er is gebeurd zeventig jaar terug. "Wie niet luistert naar de verhalen van gisteren en eergisteren, kan niets zinnigs zeggen over de wereld van morgen en overmorgen."

Volgens de burgemeester laat de terreur uit de Tweede Wereldoorlog zien hoe kwetsbaar een maatschappij kan zijn. De terroristische aanslag op het satirische weekblad Hebdo werden door hem als voorbeeld genoemd van het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Kransleggingen

Nadat Liselotte Koopmans, leerling van het OLV-lyceum, droeg een zelfgeschreven gedicht voor over de angst in het concentratiekamp. Daarna volgden de kransleggingen. 

Een stoet van verenigingen, politieke partijen, stichtingen, religieuze instellingen en overheidsorganen toondenhun respect voor de slachtoffers. Niet alleen uit Nederland, maar ook uit landen als Israël, België en Polen.

Nadat het officiële gedeelte liepen de meeste mensen richting de Grote kerk voor het herdenkingsconcert.