Stichting Beschermde Wieg opent op maandag 13 april een vondelingenkamer in Oudenbosch in West-Brabant. Vrouwen in nood kunnen in de kamer anoniem hun baby achterlaten.

De stichting opende in september vorig jaar een eerste vondelingenkamer in Papendrecht. Een tweede kamer is in november in Groningen geopend.

De ingang van de vondelingenkamer in Oudenbosch ligt op het Jan Gielenplein, recht tegenover de ingang van een apotheek. ''Voor vrouwen in nood die naar de kamer komen, staat er een hulpverleenster klaar'', laat Barbara Muller van de Stichting Beschermde Wieg vrijdag weten.

Muller zegt dat er in Groningen en Papendrecht nog geen baby´s zijn achtergelaten. Wel heeft een moeder na een gesprek met een vrijwilliger in een vondelingenkamer in Groningen besloten haar kind niet achter te laten.

Vrijwilligers

De stichting opent binnenkort ook een vondelingenkamer in Middelburg. Er is nog geen datum bekend, wel zijn er al vrijwilligers gevonden die in de kamer de moeder en haar kind willen opvangen.

Ook zijn er plannen voor het inrichten van vondelingenkamers in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Maastricht en Den Haag. Voor die kamers zijn nog vrijwilligers nodig.

Strafbaar

Het achterlaten van een baby is strafbaar, maar toenmalig staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) liet vorig jaar september weten dat hij vooralsnog niet zou optreden tegen vondelingenkamers. Hij noemde de juridische mogelijkheden om op te treden beperkt.