SP en CDA maken zich zorgen om 130 nieuwe studentenkamers in Breda

SP en CDA maken zich zorgen over het verbouwen van 52 appartementen in flats aan de Epelenberg in Breda naar 130 studentenkamers.

Dat bleek dinsdagavond tijdens de vergadering in gemeenteraad van Breda. 

De komst van de 130 studentenkamers zorgt er immers voor dat er 52 appartementen voor de sociale huursector verwijnen. "Dat betekent dat er voor gezinnen minder betaalbare appartementen beschikbaar zijn", zei SP’er Spiegels.

"En daar is ook tekort aan", vulde Jeroen Bruijns (CDA) aan. "Dit lijkt me een makkelijke oplossing. Ik ben voor meer studentenkamers, maar vraag me wel af of we nu niet het ene probleem verruilen voor het andere." 

Een opmerking die niet helemaal goed viel bij wethouder Bergkamp (CDA): "De raad heeft vastgesteld dat er meer kamers bij moeten en daarbij is de Epelenberg nadrukkelijk genoemd. Wat we hier doen is het uitvoeren van de wens van de raad", sprak een getergde wethouder. "Voor wat betreft die afname sociale huurwoningen, dat bespreken we later."

Kantoorpanden

Hergebruik van panden is goed, stelde Merijn Scheifes (GroenLinks). "Maar we kiezen voor herontwikkeling in bestaande woningen, terwijl er elders kantoren leeg staan. Is dit dan nodig?" Ook hierop had Bergkamp een simpel antwoord: "Ik heb een duidelijke opdracht gekregen van de raad. We kijken óók naar kantoorpanden."

Veel partijen vroegen ook aandacht voor aanvullende faciliteiten, zoals fietsenstallingen, vuilcontainers en parkeerplekken. Daar werd goed voor gezorgd, gaf de wethouder mee. Alleen een vraag van de VVD - of er bij de verbouwing gescheiden riolering werd aangebracht - kon op weinig enthousiasme rekenen. "Dan zijn de studentenkamers in ieder geval niet meer te betalen voor de studenten", antwoordde Bergkamp.

Riolering

Alle partijen zijn blij dat er meer studentenwoningen komen, maar niet alle partijen zijn nu al helemaal overtuigd. VVD wil bijvoorbeeld nog bij de waterschappen kijken of de gescheiden riolering niet tóch moet. Later wordt er gestemd over een een verklaring van geen bedenkingen en kan het proces weer verder.

Lees meer over:
Tip de redactie