Hof kijk opnieuw naar 'Zes van Breda'

Het gerechtshof in Den Haag is dinsdag begonnen met de behandeling van de heropende moordzaak van de 'Zes van Breda'. 

Het moet blijken of het een rechterlijke dwaling is dat de zes veroordeelde mannen en vrouwen in de gevangenis hebben gezeten voor de moord op 'Oma Mok' in 1993 in Breda.

De drie mannen en drie vrouwen zeggen dat ze in 1994 onterecht zijn veroordeeld voor de roofmoord op de 56-jarige Chinese vrouw. De vrouw werd gedood in toenmalig restaurant Peacock, waar de zoon van het slachtoffer eigenaar van was.

Een van de veroordeelde mannen, Anil, zegt dat het zwaar is om de rechtsgang opnieuw te ondergaan. ''Wij zijn gewoon onschuldig. Het is erg belangrijk om dat hier te bewijzen en eerherstel te krijgen. We hebben aan alle onderzoeken meegewerkt'', laat hij weten.

Veroordeling

De vrouwen werden destijds veroordeeld tot twee jaar cel voor medeplichtigheid aan de roofmoord. De drie mannen kregen tien jaar. De Hoge Raad besliste in 2012 dat het proces opnieuw moest. Ontlastend bewijs was niet in het dossier opgenomen.

Zo zaten twee getuigen in de uren van de overval te wachten in een bushokje tegenover het restaurant. Zij hebben niets gezien. Dat staat haaks op de (valse) verklaringen die de veroordeelde vrouwen naar eigen zeggen onder druk hebben afgelegd.

Ook is vastgesteld dat bloed dat in de restaurantkeuken is aangetroffen niet afkomstig kan zijn van één van de zes veroordeelden.

Lees meer over:
Tip de redactie