'Paaltjes mogen hulpdiensten niet belemmeren in Breda'

De VVD wil weten hoeveel paaltjes en bijbehorende sleutels de aanrijtijden van ambulances en andere hulpverleners belemmeren.

Dat vraagt de raadsfractie aan het college van Burgemeester en Wethouders.

Aanleiding voor de vragen is een ambulance die vrijdag op weg was naar een spoedmelding en die strandde op de Rijsbergsebaan. De ambulancebroeders bleken niet de juiste sleutel te hebben om een paaltje te verwijderen.

De ambulance moest zelfs wachten tot de brandweer ter plekke was die wel de juiste sleutel had, aldus de VVD. "Hierdoor heeft de ambulance zeer kostbare minuten verspild en zijn er onnodig veel hulpverleners ingezet voor iets wat naar mening van de VVD redelijk makkelijk te verhelpen is."

Volgens de VVD blijkt vaker dat hulpdiensten niet voort iedere paal de juiste sleutel hebben. Dat moet veranderen, vinden de liberalen. "Een oorzaak hiervan is gelegen in het feit dat veel verschillende soorten palen en sloten worden gebruikt."

Noodklok

De partij stelt dat de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) in oktober vorig jaar de noodklok al luidde. De brievenschrijver wil daarom van het college weten of ze ook vindt dat door de huidige situatie levensgevaarlijke situaties ontstaan.

Ook vraagt de VVD of het college zich hard heeft gemaakt om te zorgen dat alle hulpdiensten de juiste sleutels in de voertuigen hebben. Daarmee moeten de hulpdiensten overal langs kunnen mocht dit nodig zijn.

Daarnaast wil de VVD dat het college toezegt alle paaltjes op de openbare weg te voorzien van dezelfde sleutel. En als dat niet kan: "Wat is het college dan van plan om dit probleem te verhelpen?"

Lees meer over:
Tip de redactie