Angst voor hun eigen leven en voor het leven van hun kindje drijft moeders die hun kind ter vondeling leggen of daarover nadenken. 

"Daarnaast zien we dat ze vaak geen sociaal netwerk hebben dat ze durven te vertrouwen", aldus Kitty Nusteling van de Beschermde Wieg, een organisatie die zich hard maakt voor Vondelingenkamers in Nederland.  

Nusteling zegt dat maandag tegen BredaVandaag.nl, naar aanleiding van de vondelinge die maandag in Breda op straat werd achtergelaten.

Beschermde Wieg hoopt dat de moeder zich meldt bij een hulpverlener of bij Beschermde Wieg. "Dat kan ook anoniem, daarvoor hebben we een chatfunctie en een telefoonnummer", aldus Nusteling.

Dat anoniem gesproken kan worden, dat helpt. "Soms hebben ze angsten die als wij met ze spreken minder ernstig zijn. In zo’n gesprek kunnen we vrouwen ook doorverwijzen naar bestaande instanties."

Beschermde Wieg hoopt spoedig in Oudenbosch een vondelingenkamer te openen. "We wachten nog nop formaliteiten van de gemeente." Op de kamers komt vanuit verschillende kanten ook kritiek. "Het is geen elegante oplossing, maar het is ook geen elegant probleem."