Tegen twee mannen uit Breda zijn woensdag celstraffen geëist omdat ze zwaar vuurwerk met de post hadden laten versturen. 

Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt.

De man van 25 hoorde een gevangenisstraf eisen van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. Tegen de 33-jarige man is vijftien maanden cel geëist.

De mannen van 25 en 33 runden een webwinkel. Klanten konden daar vuurwerk uit Polen bestellen. De zogeheten mortieren, signaalraketten, cobra's en 'Delovo Rana's' werden onder meer via GLS en UPS naar Nederland verstuurd. Dit terwijl het zwaar explosieve vuurwerk alleen in speciale vrachtwagens mag worden vervoerd.

''Ze wisten dat de pakketdiensten geen explosief vuurwerk mochten vervoeren. Daarom verzwegen ze opzettelijk de inhoud van het postpakket'', aldus de aanklager.

Koper

Het gevaarlijke vuurwerk werd aangeboden via de websites vuurwerk-winkel.com, pyro-fireworks.com, coolvuurwerk.be en pyro-fireworks.net. 

Een van de kopers, een 25-jarige man uit Beuningen, hoorde een werkstraf van 180 uur eisen. Hij zou voor 2000 euro illegaal vuurwerk hebben besteld via de webshop.