Het vinden van huisvesting voor asielzoekers met een status in Breda blijkt een steeds grotere zoektocht. Met name het vinden van goedkope woningen voor jonge Eritreeërs en huizen voor grote gezinnen blijkt niet altijd even makkelijk.

"De gemeente loopt drie jaar achter", zegt Hanneke Ermstrang van Stichting Nieuwkomers en VluchtelingenWerk. 

Volgens haar zijn er meerdere oorzaken zijn voor het huizentekort. "We hebben te maken met een enorme toestroom van vluchtelingen uit Syrië en Eritrea, hiervan krijgt ongeveer 80 procent een tijdelijke verblijfsvergunning. Daarnaast hebben sommige mensen specifieke huiswensen. Denk aan mensen met een handicap of grote gezinnen."

Huursubsidie

Veel Eritrese vluchtelingen zijn jonger dan 23 jaar. Door hun jonge leeftijd krijgen ze minder huursubsidie waardoor de woningcorporaties ook op zoek moeten naar goedkopere woningen.

Via de wet is het zo geregeld dat wanneer een vluchteling met status door het COA is gekoppeld aan een stad, deze gemeente binnen tien weken een woning moet regelen. "De gemeente loopt als drie jaar achter bij het toewijzen van huizen. Ze doen hun best, maar ik maak me zorgen of we de doelstellingen dit jaar wél gaan halen", vertelt Ermstrang. 

Wachtenden

Breda moest in 2014 166 vluchtelingen huisvesten. Dit aantal werd niet gehaald omdat er te weinig woningen beschikbaar waren. Hierdoor zijn er van deze groep nog steeds veertig mensen die dit jaar nog steeds wachten op een woning. Dit aantal komt bovenop de 298 vluchtelingen met status die in 2015 door het COA zijn gekoppeld aan Breda.