Rechtbank Breda experimenteert met hulp aan kind bij vechtscheiding

De rechtbank in Breda experimenteren met de inzet van psychologen en orthopedagogen bij vechtscheidingen.

Ook de rechtbank in Middelburg doet mee aan de proef. De verwachting is dat kinderen gebaat zijn met hulp van gedragsdeskundigen als zij in de knel komen door de strijd tussen hun ouders.

Naar schatting 16.000 kinderen hebben ernstige last van de scheiding van hun ouders. Jaarlijks komen daar 3.500 kinderen bij. Rechters kunnen een bijzondere curator benoemen die opkomt voor het kind als ouders het niet eens kunnen worden. Vrijwel altijd is dat een advocaat.

Coördinator Ina Slot van de proef zegt dat advocaten niet zijn opgeleid om iets los te maken bij ouders. "Gedragsdeskundigen kunnen dat wel. Ouders confronteren met hun gedrag kan ervoor zorgen dat zij open staan voor verandering", legde zij donderdag uit.

Oplossing

De gedragsdeskundige praat met het kind, de ouders en andere betrokkenen zoals een leraar of nieuwe partners. Slot: "In het beste geval is al een oplossing gevonden voor bijvoorbeeld de vraag waar het kind het beste kan wonen en hoe de omgang wordt geregeld."

"Lukt dat niet, dan is de rechter beter geïnformeerd en kan hij betere beslissingen nemen. Het kind is dan niet langer speelbal in de strijd. Het kind heeft een stem gekregen en de ouders zijn zich bewust van hun gedrag."

Voor de proef zijn tien psychologen en orthopedagogen geselecteerd. Het experiment duurt anderhalf jaar.

Lees meer over:
Tip de redactie