De schade van vernielingen aan gemeentelijke eigendommen in Breda rond de afgelopen jaarwisseling bedroeg 90.160 euro. Vorig jaar was de schade nog 116.000 euro.

Dat blijkt dinsdag uit een inventarisatie van de gemeente Breda. 

In 2014 mocht er voor het eerst alleen vuurwerk worden afgestoken vanaf 18.00 uur ’s avonds. De gemeente vermoedt dat er door deze maatregel minder overlast van vuurwerk werd gemeld.

In totaal werden er 117 afvalbakken en 257 verkeersborden beschadigd of zelfs volledig vernield. De gemeente heeft hiervan aangifte gedaan bij de politie.

Gelet op de omvang en aard van de schades vermoedt de gemeente dat dit deels met illegaal knalvuurwerk is gedaan zoals explosieven en zelf gefabriceerde projectielen. Die zijn soms met opzet in straatkolken en vuilnisbakken gegooid of aan straatmeubilair bevestigd.

Onacceptabel

Loco-burgemeester Bob Bergkamp vindt de vandalisme onacceptabel. Hij wil samen met de politie en het OM kijken hoe de overlast voortaan nog gerichter kan worden aangepakt.

"De veiligheid van onze bewoners staat hierbij voorop. Nog steeds komen er te veel mensen, ook jongeren, op de eerste hulp terecht met vuurwerkletsel", aldus Bergkamp.