De Britse migratiedienst gaat mogelijk binnenkort boten met migranten op het Kanaal terugsturen. Daartoe zou de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel opdracht hebben gegeven. Britse media melden dat de grenswacht geïnformeerd is over het plan en dat medewerkers al worden getraind om mensen op zee terug te sturen.

Het is onduidelijk of de plannen ook voorschrijven dat migranten worden geholpen bij hun terugkeer naar de Franse kust, of dat de bootjes uit de Britse wateren worden geweerd en aan hun lot worden overgelaten.

Frankrijk reageert ontstemd op de plannen en meent dat het besluit bestaande regels breekt. Gérald Darmanin, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, schrijft op Twitter dat "de vriendschap tussen onze landen beter verdient dan houdingen die onze samenwerking ondermijnen".

Eerder kwam al een uitgelekte brief van Darmanin in handen van Britse media. Hierin schreef de minister dat hij het plan gevaarlijk vindt en dat hij het beschermen van mensenlevens belangrijker vindt dan migratiebeleid. Ook zou het plan de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk verstoren.

Darmanin had dinsdag nog overleg met zijn Britse ambtsgenoot. Patel schreef op Twitter dat "resultaten leveren en oversteken tegengaan prioriteit heeft voor de Britten".

Aantal bootmigranten richting VK toegenomen

De afgelopen maanden heeft het VK een grote toestroom van bootmigranten uit Frankrijk gezien. In augustus werd nog een dagrecord gebroken toen 828 mensen verspreid over dertig kleine boten probeerden de oversteek te maken.

De Franse en Britse ministers van Binnenlandse Zaken maakten in juli nog nieuwe afspraken over maatregelen tegen illegale migratie. Zo gaat Frankrijk fors meer politie inzetten om stranden te controleren.

Het VK heeft Frankrijk ruim 60 miljoen euro toegezegd om illegale migratie te voorkomen. Het VK wil zelf hogere celstraffen voor mensensmokkelaars en migranten invoeren om mensen te ontmoedigen het Kanaal over te varen.