
Politie gaat aan boord van reddingsschip Sea-Watch in haven Lampedusa
Woensdag voer het vaartuig al Italiaanse territoriale wateren binnen. Het schip van de Duitse organisatie, dat vaart onder de Nederlandse vlag, negeerde een patrouilleboot van de kustwacht en zette koers richting het Italiaanse eiland in de Middellandse Zee.
De situatie aan boord is volgens de kapitein van de boot, Carola Rackete, na veertien dagen dobberen onhoudbaar. Ze heeft gezegd daarom naar Lampedusa te varen en bereid te zijn de gevolgen te dragen en desnoods naar de gevangenis te gaan.
De mensen aan boord zijn twee weken geleden gered voor de Libische kust. Ze probeerden tevergeefs met een rubberboot de Middellandse Zee over te steken. Een deel van de opvarenden is al van boord gehaald vanwege medische redenen, maar Italië weigert de rest te laten ontschepen.

Italië houdt Sea-Watch 3 tegen voor Lampedusa
Italië en Nederland steggelen al langer over Sea-Watch 3
Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini liet eerder via sociale media weten dat Italië klaarstond om in te grijpen.
Eerder in ditzelfde conflict zag hij ook aanleiding om Nederland weer op te roepen de Sea-Watch 3 binnen te halen. De Italiaanse regering is sinds enige tijd rechts-populistisch en de houding van Italië jegens vluchtelingen is verhard.
Italië en Nederland hebben al eerder gesteggeld over de Sea-Watch 3. Zo dreigde Italië met een diplomatiek conflict als het schip niet in Rotterdam mocht aanmeren. Nederland ziet zichzelf echter niet als verantwoordelijke voor het reddingsschip.
Sea-Watch heeft zichzelf als doel gesteld om vluchtelingen uit zee te redden en in veilige landen af te leveren. Rome ziet dit als een vorm van mensensmokkel.
NUjij: Uitgelichte reacties