De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft Europese landen donderdag opgeroepen om migranten op te nemen die momenteel vastzitten op het reddingsschip Sea-Watch 3. De 43 migranten, onder wie drie onbegeleide minderjarigen, hebben dringend een "veilige haven" nodig, aldus de UNHCR.

Het schip van de de Duitse hulporganisatie Sea-Watch redde woensdag 53 mensen voor de Libische kust. De migranten verkeerden in nood nadat ze tevergeefs hadden geprobeerd met een rubberboot de Middellandse Zee over te steken.

Het reddingsschip ligt nu voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa, maar krijgt van de Italiaanse autoriteiten geen toestemming om aan te leggen. Tien migranten mochten om medische redenen wel het schip verlaten.

Sinds het aantreden van een rechts-populistische regering heeft Italië een felle houding jegens organisaties die migranten redden op de Middellandse Zee. Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) vindt dat organisaties die geredde migranten naar Europa brengen zich schuldig maken aan mensensmokkel.

Dit jaar zijn al honderden mensen om het leven gekomen bij het oversteken van de Middellandse Zee.