Ten minste vijftig migranten zijn vrijdag verdronken toen hun boot kapseisde voor de kust van Tunesië, meldt het migratiebureau van de Verenigde Naties. De migranten waren vertrokken vanuit Libië in de hoop Europa te bereiken.

Het Tunesische staatspersbureau TAP geeft een dodental van minstens zeventig mensen. Zestien opvarenden overleefden de schipbreuk. Het is een van de dodelijkste ongelukken met een vluchtelingenboot op de Middellandse Zee van dit jaar.

De boot zonk ongeveer 65 kilometer uit de kust van Tunesië. Vissers in de buurt schoten te hulp om drenkelingen op te pikken.

Volgens het Tunesische ministerie van Defensie vertrok de boot donderdag uit de Libische havenstad Zouara met als doel Italië te bereiken. De Tunesische marine heeft tot nu toe slechts drie lichamen weten te bergen. De autoriteiten van het Noord-Afrikaanse land spraken van "weer een tragedie in de Middellandse Zee".

Veel migranten vertrekken vanuit Libië

De Libische westkust is voor veel Afrikaanse migranten het vertrekpunt om de hachelijke oversteek naar Europa te maken. Zij worden hierbij geholpen door mensensmokkelaars. Sinds de populistische regering aan de macht is in Rome, voert Italië een hard anti-immigratiebeleid. Hierdoor is het aantal overstekende migranten wel gedaald.

Italië wil niet dat schepen van de maritieme operatie Sophia opgepikte migranten op Italiaanse bodem afzetten zolang ze niet worden verdeeld over Europa. De Europese Unie is daarom vooralsnog gestopt met het redden van vluchtelingen op de Middellandse Zee.

Een VN-woordvoerder sprak vrijdag opnieuw haar bezorgdheid uit over het ontbreken van die Europese schepen, die migranten op kunnen pikken van hun vaak gammele bootjes.

Sea-Watch een van de weinige schepen die vluchtelingen oppikt

Een van de weinige schepen die nu nog vluchtelingen kan oppikken op de Middellandse Zee is de Sea-Watch 3, een schip dat vaart onder Nederlandse vlag, maar eigendom is van de Duitse hulporganisatie Sea-Watch.

Het reddingsschip werd begin april aan de ketting gelegd, omdat het volgens minister Cora van Nieuwenhuizen niet voldeed aan de nieuwe geldende veiligheidseisen. Daarop spande Sea-Watch een kort geding aan.

Deze week stelde de rechter het reddingsschip in het gelijk, waardoor de Sea-Watch 3 voorlopig weer vluchtelingen op mag pikken van boten op de Middellandse Zee.