Het reddingsschip Sea-Watch 3 mag voorlopig weer vluchtelingen oppikken van boten in de Middellandse Zee. De rechtbank in Den Haag heeft de non-profitorganisatie dinsdag in een kort geding in het gelijk gesteld.

In september 2018 werd via een beleidswijziging vastgesteld dat schepen zoals die van Greenpeace en Sea-Watch moeten voldoen aan strengere veiligheidseisen.

De overgangsperiode is een jaar, maar Sea-Watch werd onlangs geconfronteerd met het feit dat het schip Sea-Watch 3 binnen een week aan de nieuwe eisen moest voldoen.

Dit was onterecht, oordeelt de rechtbank dinsdag. De regeling mag volgens het vonnis tot 15 augustus van dit jaar niet worden toegepast op Sea-Watch.

"Dit stelt partijen in de gelegenheid alsnog constructief overleg met elkaar te voeren, zodat duidelijk wordt aan welke eisen de Sea-Watch 3 moet voldoen."

De woordvoerder van Sea-Watch bevestigt in gesprek met NU.nl dat ze nu "niet meer belemmerd kunnen worden" in hun missie.

Schip meerdere keren onderdeel van diplomatiek conflict

Sea-Watch 3 vaart onder Nederlandse vlag. Het schip van de Duitse ngo is meerdere keren het middelpunt geweest van een diplomatiek conflict.

Zo weigerden meerdere landen, waaronder Italië, de opgepikte vluchtelingen op te nemen, omdat de landen dit zagen als mensensmokkel.